z ostatniej chwili
Uprzejmie informuję, iż począwszy od dnia 7 maja 2024 r. biuro ewidencji ludności czynne w godzinach od 730 do 1400. Kasa urzędu czynna: Wtorek: 8:00-12:00 Środa: 13:00-15:00 Czwartek: 8:00-12:00 Wpłaty dokonać można w każdej placówce BS Mszana Dolna – bez prowizji
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A
WYBORY DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO 2024Wybory samorządowe 2024Pomoc dla uchodzcowkontoCyberbezpiecznyBiuletyn informacji publicznejtransmisjadostępnośćOtwórz się na pomocProfilaktyka jodowaStrategia terytorialnawyposazeniekoronawirusstudiumrodoJak zatwić sprawęSprawdź kto i gdzie odśnieżaOgłoszenia WójtawyboryProgram Czyste PowietrzeDziedzictwoCała naprzód IIPlan zagospodarowania przestrzennego - interaktywna mapaProfil zaufanyinterpelacjeostrzezenia meteocyfrowa gminaremont kwateryJustyna Kowalczykgmina w obiektywie.htmlGaleria zdjęćznpOdkryj Beskid WyspowyObrona cywilnae-urzadkanalizacjadeklaracjaDostępnośc aplikacjiinformacje-do-banerow/datacje-z-budzetu-panstwasdsUrząd statystycznyBudowa kanalizacji sanitarnej w miejscowości Raba Niżna - etap IIIjakości powietrzaEkointerwencja

Wieści ze szkół


Dzień Dyni

16/12/2021, dodał: Magda Polańska czytano: 1911 razy
W dniu 29. X. 2021 r, w przedszkolu w Olszówce 6 - latki obchodziły „Dzień Dyni”. Tego dnia dzieci przyniosły ze sobą piękne dynie.

W ramach wydarzenia zapoznały się z właściwościami zdrowotnymi i różnorodnością dyń. Dzieci podziwiały zewnętrzną urodę tego zdrowego warzywa i  poznały jej bogate wnętrze; dobrze bawili się przy oddzielaniu pestek od miąższu warzywa. Wychowankowie przedszkola dowiedzieli się jak różnorodne i smaczne są potrawy i ciasta wykonane z dyni, a potem, razem z panią Tosią, upiekły ciasto dyniowe. Z zachwytem i wielkim zainteresowaniem oraz zaangażowaniem podjęli się zajęć kulinarnych. Zapoznali się ze składnikami  oraz sposobem przygotowania ciasta i pod czujnym okiem pani Tosi wykonywali kolejne etapy przygotowania i wypieku słodkości.

Takie zajęcia, wprowadzające dzieci w świat sztuki kulinarnej, pozwalają zdobywać nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, zapachu, dotyku – informuje opiekunka grupy. Zapachu ciasta dyniowego unoszącego się w całym przedszkolu nie dało się opisać. Na zakończenie zajęć, tradycyjnie już, odbył się poczęstunek i degustacja ciasta. Tego dnia było wyjątkowo, a przede wszystkim pracowicie i smacznie.

Antonina Wsół