z ostatniej chwili
Wójt Gminy Mszana Dolna informuje, że w dniu 15 grudnia 2017 roku (piątek) Urząd Gminy będzie nieczynny.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A
Biuletyn informacji publicznejGminny ośrodek pomocy społecznejOZERewitalizacja na latastrategiaZajęcia na orlikach - informacjeSprawdź kto i gdzie odśnieżaZwierzaki do adopcjiProfil zaufanyWymień piecznpPowietrzegospodarka odpadami po nowemuceidgOgłoszenia Wójtaostrzezenia meteoPlan zagospodarowania przestrzennego - interaktywna mapaObrona cywilnae-urzadinteraktywna mapaKarta dużej rodzinyBarszcz SosnowskiegoWolni od azbestu - informacjeLokalna Grupa DziałaniaSolaryGaleria zdjęćJustyna KowalczykStop przemocyMonitoring powietrzaAktywuj e-bokMikroporadywiarygodna firma

PARADNE GOSPOSIE Kasinka Mała


Koło Gospodyń PARADNE GOSPOSIE z Kasinki Małej

Powstało w marcu 2014 roku w celu poszerzenia możliwości pozyskiwania środków na rozwój działalności; Stowarzyszenie zarejestrowane  pod nazwą ”Paradne Gosposie”  z Kasinki Małej. Gospodynie wspierają  i uświetniają swoim udziałem kulinarnym oraz artystycznym  uroczystości na szczeblu lokalnym, powiatowym  i wojewódzkim.  W ciągu niespełna dwuletniej działalności Koło  zdobyło  nagrody i wyróżnienia podczas wielu imprez, m.in.: brały udział w projekcie „Tradycyjna kuchnia i ludowe przyśpiewki gwarancją dobrej zabawy” ,uczestniczyły w konkursie „Palm Wielkanocnych w Rabce Zdroju”, Turnieju wsi Gminy Mszana Dolna,  „Zagórzańskim Lecie”, dożynkach parafialnych.  Koło Gospodyń „Paradne Gosposie”  reprezentowały Gminę Mszana Dolna podczas Dnia Otwartego TVP 3 Kraków zorganizowanego z okazji jubileuszu 55 - lecia Telewizji Kraków, 50 – lecia „Kroniki” Telewizji Kraków oraz  25 – lecia Stowarzyszenia Gmin i Powiatów Małopolski.  Panie z Kasinki Małej częstowały kiszonymi ogórkami, chlebem ze smalcem,  polewką z suszu owocowego, ciastami i ciasteczkami. Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających gości smakosze regionalnych potraw kilkakrotnie degustowali potrawy. Reporterce TVP podczas wywiadu  przekazane zostały  informacje o tradycjach potraw, starodawnych  recepturach oraz właściwościach ziół zbieranych w okolicy często wykorzystanych w kuchni i lecznictwie.