z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Udany debiut Zagórzańskich Dziedzin na Agropromocji

19/09/2022, dodał: Monika Homa czytano: 2558 razy
XXX Jubileuszowa Wystawa Rolnicza AGROPROMOCJA to wydarzenie, które Zagórzańskie Dziedziny zapamiętają szczególnie.

 

 

Przedstawiciele zagórzańskiej marki lokalnej wzięli w nim udział po raz pierwszy, ale był to debiut przez duże „D”. Dostąpili bowiem zaszczytu i to oni właśnie przekazali głównemu organizatorowi imprezy chleb – symbol ciężkiej pracy rolnika, ale i synonim dostatku. Paradnie ubrani Zagórzanie: Edyta Tromiczak z Łętowego i Piotr Woźniak z Koniny podarowali Dominikowi Paskowi, Dyrektorowi Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, bochen chleba wypieczony w Kasince Małej, w rodzinnej firmie - Zakładzie Produkcji Pieczywa s.c. Marszalik Barbara, Marszalik Andrzej, Marszalik Krzysztof. Serwetę pod chleb własnoręcznie wymalowała w polne kwiaty i kłosy zbóż Józefa Potaczek w Łostówki, a drewnianą deskę w zagórzańskie wzory ozdobił Paweł Widzisz z firmy Drewniane Cuda z Kasinki. Dopełnienie stanowił bluszczyk kurdybanek zerwany na zagórzańskich łąkach (tej przyprawy używają bowiem gospodynie z Łętowego podczas gotowania swojej słynnej korpielanki!). Ten symboliczny gest Zagórzanie uczynili w imieniu wszystkich małopolskich rolników, dziękując jednocześnie za owocną współpracę w ciągu minionych trzech dekad i prosząc, aby Gospodarz wydarzenia zaniósł go w podzięce za otrzymane łaski na ołtarz św. Jana Pawła II i podczas Eucharystii polecał Opatrzności Bożej sprawy rolników z Małopolski. Chwilę przed tym doniosłym wydarzeniem o ciężkiej pracy na roli i kultywowaniu tradycji swoich przodków rozmawiali na antenie TVP 3 Kraków w towarzystwie Dyrektora MODR i ks. Pawła Brońskiego, Dyrektora Diecezjalnego Centrum Pielgrzymowania w Starym Sączu (https://krakow.tvp.pl/62716657/xxx-jubileuszowa-wystawa-rolnicza-agropromocja-ii).

Zagórzanie otrzymali również zaproszenie do prezentacji swoich kulinarnych tradycji na stoisku SIR – Sieci na Rzecz Innowacji w Rolnictwie i Na Obszarach Wiejskich. Tam, w zaszczytnym towarzystwie Pstrąga Ojcowskiego, Kiełbasy Lisieckiej, ekologicznych serów z gospodarstwa Krzysztofa Łasia i soków z Tłoczni Maurera, prezentowali specjały zagórzańskiej kuchni. Przed kamerami TVP 3 Kraków Śwarne Babki z KGW Łętowe (Edyta Tromiczak, Anna Tęczar, Justyna Babuśka i Aneta Węglarz), odpytywane przez Redaktor Beatę Rzemieniuk, zdradziły tajniki gotowania czterech zagórzańskich potraw wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych (https://krakow.tvp.pl/62716848/xxx-jubileuszowa-wystawa-rolnicza-agropromocja-v). Smakiem i aromatem sapki, zagórzańskiej zupy z korpieli na mleku, razowego kołoca na słono i pierogów z suszonymi śliwkami rozkoszował się nie tylko Witold Kozłowski, Marszałek Województwa Małopolskiego (https://www.malopolska.pl/aktualnosci/rolnictwo/zlota-polonia-minor-z-okazji-jubileuszu-xxx-lecia-agropromocji), Dominik Pasek, Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, czy Sławomir Dyl, Dyrektor Wydziału Programów Infrastrukturalnych Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie, ale również Mikołaj Rej, znany kucharz, arystokrata, entuzjasta wyzwań gastronomicznych. W kolejce po zagórzańskie dania ustawili się również licznie odwiedzający wystawę mieszkańcy Małopolski i turyści goszczący w regionie. Wszystkie specjały przygotowane przez łętowskie gaździny znikały ze stołu w okamgnieniu! Urokowi uśmiechniętych Zagórzanek zachęcających do degustacji nie oparli się również Posłowie na Sejm RP: Anna Paluch i Jan Duda. Nie mniejszego zaszczytu dostąpiły Maria Steczek i Teresa Dawiec z KGW Łętowe, które drugie dnia podejmowały wielu znamienitych gości, a z rąk Karola Sepielaka, Zastępcy Dyrektora MODR, otrzymały podziękowania za zaangażowanie w organizację jubileuszowej edycji AGROPROMOCJI oraz zaproszenie do udziału w przyszłorocznej wystawie rolniczej.

Uczestnicy wydarzenia mogli zaopatrzyć się w miody z Pasieki od Piotra Woźniaka z Koniny, w tym miód wielokwiatowy ze Znakiem Promocyjnym ZAGÓRZAŃSKIE DZIEDZINY oraz sery z gospodarstwa Moniki Kubik z Mszany Górnej. Ser podpuszczkowy typu bundz z dodatkiem pomidora, bazylii i czosnku z tego gospodarstwa wyróżniono w okolicznościowym konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” w kategorii „Produkt lokalny”. Serdecznie dziękujemy głównemu Gaździe tego wydarzenia, Panu Dominikowi Paskowi, Dyrektorowi Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach za zaufanie jakim nas obdarzył zapraszając do podjęcia odpowiedzialnych zadań podczas imprezy – wyrazy wdzięczności przekazują kreatorzy Zagórzańskich Dziedzin. To był dla nas ogromny honor i zaszczyt reprezentować małopolskich rolników podczas ich święta. Czujemy się wyróżnieni i dumni!

XXX Jubileuszową Wystawę Rolniczą AGROPROMOCJA zorganizowano w dniach 10 i 11 września br. po raz pierwszy na terenie Diecezjalnego Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu. Jest to największa w Małopolsce impreza cykliczna - plenerowa wystawa rolnicza. Jej głównym organizatorem jest Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach.

 

Magda Polańska