z ostatniej chwili
Uwaga! Przypominamy, że od dnia 28 lipca 2025 roku nie będzie możliwości płacenia gotówką w Urzędzie Gminy Mszana Dolna. UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


„Królewska uczta” dla ciała i duszy zaserwowana przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Olszówce

15/09/2025, dodał: Łukasz Baran czytano: 40 razy
Co łączy kuchnię królewskiego dworu z czasów panowania Dynastii Piastów z naszą tradycyjną kuchnią regionalną?

W jaki sposób przyrządzano mięsiwo na iście królewskie uczty tamtej epoki? Co skrywały pierogi, którymi zajadali się królowie okrągły tysiąc lat temu? I co najważniejsze - jak smakowały!  Tego i wiele, wiele więcej mogli spróbować i dowiedzieć się uczestnicy wydarzenia, które miało miejsce  w niedzielę, 31 sierpnia 2025 r.
w Olszówce  - pokazu kulinarnego pn. „Z królewskiego dworu na nasze wiejskie stoły - historia Piastów 
w kuchni zaklęta”.

Wydarzenie to zorganizowane zostało przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Olszówce, przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu na realizację zadań w obszarze kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego pn. „Zasmakuj w Małopolsce” 2025.

Inspiracją do jego realizacji był przypadający w tym roku jubileusz 1000-lecia koronacji Bolesława Chrobrego na pierwszego króla Polski. Wydarzenie to było symbolem suwerenności, niezależności i wielkości Państwa Polskiego.    Pokaz kulinarny      przygotowany przez Stowarzyszenie miał być zatem okazją nie tylko do zaprezentowania wyjątkowo pysznych potraw, ale również poznania kulinarnych tradycji, które są niezwykłą częścią naszego historycznego dziedzictwa. Na podstawie wiedzy zaczerpniętej z naukowych źródeł, Gospodynie podjęły próbę odtworzenia menu wprost z piastowskiego stołu królewskiego. Co więcej, przygotowane potrawy zostały przyrządzone z lokalnych, regionalnych produktów  - prostych składników, starannie przygotowanych i doprawionych – jak same ich autorki twierdzą - odrobiną miłości, tak by tworzyły recepturę na wyjątkowy i smakowity posiłek. W ten oto sposób, dla gości przygotowana została zupa szczawiowa z jajkiem, aromatyczna i lekko kwaskowa, przywołującą smak dawnych, wiejskich ogrodów, gulasz wieprzowy, lub do wyboru – barani, podany z kaszą jęczmienną i surówką z kapusty, a na deser klasyki polskich stołów – sernik, jabłecznik i makowiec, które wprost nawiązują do dawnych wypieków z dodatkiem sera, miodu
i owoców. Goście próbować do woli mogli także pierogów z różnymi farszami, nadziewanej kaczki, domowych wędlin, serów czy bobu na różne sposoby. Do tego przygotowane zostały oczywiście napoje wprost z epoki - podpiwek, napój z czarnego bzu czy syrop z pokrzywy. Ta wyjątkowa uczta była nie tylko podróżą w świat tradycyjnych smaków ale i doświadczeniem wspólnoty – tak, jak było to przy królewskich stołach przed wiekami. Aby jednak nie tylko ciało ale i dusza doświadczyły prawdziwej uczty, zadbano również o odpowiednią oprawę muzyczną. Dzięki wsparciu Kapeli Kościelnioki z Olszówki oraz organisty, Bartłomieja Macugi, podczas pokazu rozbrzmiewały pieśni patriotyczne, ludowe i regionalne. Nie zabrakło też wspólnych, rodzinnych zabaw zręcznościowych i konkursów dla najmłodszych – oczywiście z myślą o lepszym trawieniu. 

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka serdecznie dziękuje za tak liczny udział mieszkańcom Olszówki, a także sąsiednich miejscowości oraz wszystkim gościom, którzy uświetnili to wydarzenie. Każde słowo uznania, docenienie czasu i pracy włożonych w przygotowania, a także gorące prośby by już szykować kolejną edycję takiego wydarzenia, to najlepsze dowody na to, że było warto.  

Anna Jaworska

Zdjęcia: Monika Kościelniak