z ostatniej chwili
Kasa urzędu czynna: Wtorek: 8:00-12:00 Środa: 13:00-15:00 Czwartek: 8:00-12:00 Wpłaty dokonać można w każdej placówce BS Mszana Dolna – bez prowizji
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Debata o dopalaczach

08/11/2022, dodał: Magda Polańska czytano: 1318 razy
Uczniowie klasy VII i VIII Szkoły Podstawowej nr 3 w Kasince Małej wzięli udział w warsztatach profilaktycznych w ramach programu rekomendowanego przez Ministerstwo Zdrowia oraz Krajowego Biura ds. Przeciwdziałania Narkomanii pt. „Smak życia, czyli debata o dopalaczach”.

Przeprowadzili je specjaliści z Pracowni Profilaktyki Gaudium - Urszula i Grzegorz Tokarczykowie.

Wykładowcy opowiedzieli zagórzańskiej młodzieży o dopalaczach i ich skutkach wpływających na zdrowie i rozwój człowieka.

Podczas szkolenia młodzież przedstawiła wartości, które są dla nich ważne, a prowadzący wraz z uczestnikami warsztatów dociekali, dlaczego dokonywane wybory są w życiu tak istotne. Zagródczanie obejrzeli prezentację, w której wymieniono szereg wartości współczesnego człowieka, np. duże pieniądze, święty spokój, stała przyjaźń, dobra praca, wygoda, sława, szczęśliwa rodzina, zdrowie, zbawienie, autorytet społeczny, ciekawe hobby, szacunek innych, podróże. Podczas debaty pytano uczniów o ich pasje i to, w jaki sposób je rozwijają, aby byli dobrzy w tym, co robią.

Wszystko to miało na celu uświadomić uczestnikom szkolenia, iż ciekawe formy spędzania czasu wolnego wpływają na nasze wybory – informują wychowawcy klas. One to kształtują naszą osobowość oraz wytrwałość w dążeniu do osiągnięcia celu.

Dziękujemy Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych za możliwość zrealizowania tak ważnego tematu z zakresu profilaktyki – wyrazy wdzięczności przekazują nauczyciele kasiczańskiej trójki.

Celem warsztatów było dostarczenie młodzieży informacji na temat szkodliwości i zagrożeń wynikających z używania „dopalaczy”, a w konsekwencji zwiększenie ostrożności i zmniejszenie otwartości na kontakty z tymi produktami.  

 

 Monika Piwko-Bieniek